-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce5
-
Celkový čas60 min
Díky početné menšině obyvatel původně z Vietnamu jsou u nás rozšířená jídla vietnamské kuchyně. Jednou takovou všeobecně známou pochoutkou jsou vietnamské závitky tzv. Nem rán.
Tradiční vietnamské závitky Nem rán je smažené jídlo, které se nejčastěji podává jako předkrm. Jsou to plněné rolky směsí mletého masa a zeleniny, které se poté obalují v rýžovém papíru a následně smaží ve vyšší vrstvě oleje. Nejlepší závitky jsou čerstvé, kdy jsou ještě křupavé. Pokud závitky křupavé už nemáte, můžete je nechat na chvilku opéct v horkovzdušné fritéze nebo na pánvi s trochou oleje.
Suroviny na tradiční vietnamské závitky Nem rán
- 250 g mletého vepřového masa
- 100 g rýžových tenkých nudlí Bún (v suchém stavu)
- 1 hrst hub (Jidášovo ucho)
- 2 vejce
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- 1 kedlubna
- 2 stonky čerstvého koriandru
- balení rýžového papíru
- pivo nebo voda
- sůl & pepř
- olej na smažení
VIDEORECEPT
TIP: Pokud nechcete použít Jidášovo ucho, můžete vyzkoušet alternativu se žampiony. Žampiony nakrájejte na tenké proužky, které na trošce oleje orestujte tak, aby ztmavly a zbavily se přebytečné tekutiny.
Postup přípravy závitků Nem rán
- Nejprve si připravte houby. Pokud používáte Jidášovo ucho, zalijte ho horkou vodou a nechte zhruba 30 minut ležet do změknutí.
- Mezitím, co se houby namáčí si spařte skleněné nudle také horkou vodou. Do změknutí jim postačí jen chvilka.
- Připravte si mísu ve které budete dělat směs. Do mísy nastrouhejte mrkev a kedlubnu. Zeleninu můžete také nakrájet na tenké proužky julienne. Cibuli si oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte do mísy. K zelenině přidejte mleté maso, rybí omáčku, sójovou omáčku, 2 vejce, 2 prolisované stroužky česneku a nasekaný koriandr. Měkké houby nakrájejte na tenké proužky a přidejte je do směsi. Měkké rýžové nudle si také pokrájejte a přidejte ke směsi, kterou dochuťte solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte.
- Nyní budete plnit směs do rýžového papíru. Rýžový papír si z obou stran namočte v pivu nebo vodě tak, aby změkl. Doporučuji vzít nádobu o větším průměru než je rýžový papír a dostatečně jej naplnit tekutinou k namáčení. Použitím piva docílíte toho, že závitky budou mít o něco lepší chuť a navíc jsou prý více křupavé.
- Namočený rýžový papír si opatrně přesuňte na kuchyňské prkénko a do spodní poloviny si dejte 2 lžíce směsi. Nyní závitek zabalte do válečku podle videa níže.
- Hotové závitky nepokládejte na sebe, ale dávejte je stranou vedle sebe.
- Do hlubší pánve nalijte olej zhruba do poloviny výšky závitku, abyste je mohli pořádně osmažit. Z každé strany závitky smažte zhruba 5 minut dozlatova.
- Závitky podávejte ke sladkokyselé omáčce, k domácí Sriracha omáčce nebo s nudlemi Bún.
Chutnaly vám domácí vietnamské závitky? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews